14 Ekim 2011 Cuma

YEŞİLDERE KÖYÜ


Seydişehir'in 55 km kuzeydoğusunda bulunan Yeşildere köyü 70 nüfusludur. Köyde bu nüfusu barındıran 30 adet hane mevcuttur (Bkz. Fotoğraf No: 5).



Köyde küçükbaş hayvancılık, tarım ve arıcılık yapılmaktadır. Patates, buğday, arpanın yanısıra meyve de yetiştirilmektedir.
1 adet ilköğretim okulu bulunan köyde okumak isteyen gençler köyü terk ede¬rek şehre gitmeyi tercih etmişlerdir. Ayrıca mevsimlik işçi olarak da çevre köy ve ka¬sabalara gidilmektedir.
Tarımın yapılmadığı kış aylarında köylü kadınlar yünden dokuma yaparak ge¬çimlerine katkıda bulunmayı amaçlamışlardır. Ancak pazarlama olanakları çok sınırlıdır.
Bir çizgi üzerinde yapılan incelemede bu 3 köy ve 1 kasabada dış dünya ile bağlantıların son derece kopuk olarak yaşandığı tespit edilmiştir. Kendi imkansızlıkla¬rı içinde maddi olanaklarını artırmak için bir yol aramakta fakat başarılı olamamakta¬dırlar. Bu yaşamdan kurtuluş olarak ise köyleri terketmeyi seçmişlerdir. Bu nedenle göç veren ve nüfus kaybeden köylerde istihdamı sağlamak, kadınların boş geçen za¬manlarını ve tarım yapılmayan kış aylarını değerlendirmek, köylüyü köylerinde kal¬maya ikna etmek amaçlan ile Seydişehir Halk Eğitim Merkezi tarafından 1996 yılında bir proje tasarlanmış, proje kapsamında bu köylerde kadınlara tezgah vererek dokuma yapmaları, belli bir ücretlendirme sistemi ile ücretlendirmeleri ve bu dokumaların ta¬nıtım ve pazarlamasının yapılması amaçlanmıştır. Ancak belli sebeplerden dolayı bu proje hayata geçirilememiştir. Bu kötüye gidiş engellenemezse köyler yakında tama¬men boşalacak ve halkın şehir nüfusuna yaptığı olumsuz etkiler yanında, Anadolu kültürünün yaşatıldığı bu son yerlerde kaybolup gidecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder