10 Ekim 2011 Pazartesi

Halı Günlük Yaşantı ve Ekonomik Durum


Seydişehir'in nüfusu kaynaklarda 70.000 olarak geçmektedir. Ancak yapılan son nüfus sayımlarından sonra 80.000'i geçtiği saptanmıştır. Halkın en önemli geçim kaynaklarından birisi tarımdır. Tarım ürünlerinden en çok buğday, arpa, ayçiçeği eki­mi yapılmaktadır. Ayrıca meyve yetiştirmeye uygun araziler mevcuttur ve meyvecilik ve bağcılıkta geçim kaynaklan arasında yer almaktadır. Seydişehir'de alüminyum te­sislerinin kurulmasıyla endüstri ve ticarette bir canlılık başlamıştır. "İlçe merkezinin batısında ticaret, doğusunda ise küçük sanayii işyerleri açılmıştır. Seydişehir'deki kü­çük sanayi işyerleri arasında leblebi imalathanelerinin önemli bir yeri vardır."
İlçede eğitim orta öğretim düzeyinde yapılmaktadır. Endüstri Meslek, Kız Meslek, İmam-Hatip, Ticaret Liseleri eğitim vermektedir.
KETENLÎ (ÇALMAN) KASABASI
Ketenli Kasabası, Seydişehir'in 30 km kuzeydoğusunda 3722 nüfuslu bir bele­diyeliktir (Bkz. Fotoğraf No: 2). Kasabada hane sayısı 500'dür. Kasabanın eski adı "Çalman"dır ve halk arasında Çalman adı kullanılmaktadır. Bu nedenle araştırmada yöreye ait halılar "Çalman halısı" olarak tanımlanmıştır.
Kasabanın en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. Daha çok küçükbaş hay­vancılık yapılmaktadır. Kasabada küçükbaş hayvan sayısı 12.800 kadardır. Bunun ya­nında 450 dekarlık ekilebilir tarım alanlarında patates, buğday, arpa tarımı yapılmakta fakat bu, bölgenin kendi ihtiyacını dahi karşılayamamaktadır. Son yıllarda ancılık ge­lişmiştir. Kasaba kadınlan küçükbaş hayvancılığa bağlı olarak hammaddesi yüne da­yalı dokuma ve örgü ile uğraşmakta ve yöreye özel halı-kilim dokumaktadırlar. Kasa­bada ilköğretim düzeyinde eğitim verilmektedir.

Seydişehir'in 42 km kuzeydoğusunda bulunan Mesudiye köyü her yönüyle sü­rekli göç veren küçük bir dağ köyüdür. Nüfusu 500 olan köyde 67 hane bulunmaktadır.
Halkın en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. 300 dekarlık ekilebilir arazi de kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak düzeyde tarım yapılmakta, patates yetiştirilmektedir.
Erkek nüfusun büyük bir bölümü çevre köy ve kasabalarda mevsimlik işçi ola­rak çalışmaktadır.
Kadınlar ise küçükbaş hayvancılıktan yiin elde edebildikleri sürece dokuma yapmaktadırlar. Yapılan gözlemlerde Nuzumla (Yaylacık) köyüne olan yakınlıktan dolayı bu köyün teknik, renk ve desen anlayışından etkilenildiği saptanmıştır.
Geçim kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle köyde genç nüfus azınlıktadır. Gençler köyü terk ederek şehre göçü tercih etmektedirler. Köyde 1 adet ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder