6 Ekim 2011 Perşembe

Derbent Coğrafi Konumu


Seydişehir; İç Anadolu Bölgesi, Konya iline bağlı bir ilçedir. İlçe; 25-27 enlem. 31-51 boylam dereceleri arasındadır. Denizden yüksekliği 1145 metre olan ilçenin yüzölçümü 1950km2'dir.
Kuzeydoğusunda Konya merkezi, batısında Antalya ili Akseki ilçesi, güneyinde Bozkır, kuzeyinde de Beyşehir ilçeleri ile çevrilidir (Bkz. Harita No: 1).
"İlçe Toros dağlarının bir uzantısı olan Küpe Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Güneyde Suğla gölüne kadar olan arazisi dalgalı bir ovalıktır. İlçenin diğer tarafları dağlıktır."
Küpe dağının eteklerinde çok sayıda pınarlar bulunmasına rağmen ilçenin en önemli akarsuyu, Beyşehir gölünün akarsulannı Konya Ovasına akıtan Çarşamba su¬yudur. İlçeye 10 km. uzaklıkta ise Suğla gölü bulunmaktadır. Suğla gölünün sulan kuruduğu zaman bu alanda tarım yapılmaktadır.
"İlçenin iklimi İç Anadolu ikliminin özelliklerini taşır. Yazlan kurak ve sıcak, kışlan soğuktur. En düşük ısı derecesi Aralık ayında (-18,6), en yüksek ısı derecesi Ağustos ayında ise (35) derecedir. Yıllık ısı ortalaması (12) derecedir."  İlçenin dağ eteklerinde ve su kenarlannda çeşitli orman ve meyve ağaçlan mevcuttur.
Seydişehir ilçesi Konya merkeze 125 km, Beyşehir ilçesine 33 km, Bozkır ilçe¬sine 52 km ve Çumra ilçesine 151 km uzaklıkta Konya'nın büyük ve önde gelen ilçe¬lerinden birisidir.
İlçenin 4 kasabası ve 38 köyü bulunmaktadır. Gevrekli, Ketenli (Çalman). Ortakaraviran ve Taraşçı adındaki 4 köy belediyesi ve Nuzumla (Yaylacık), Çat, Yeşildere, Mesudiye, Dikilitaş, Bostandere, Boyalı, Evliyatekke, Oğlakçı gibi 38 adet köy mevcuttur. Bu köylerden 30 adeti merkeze, 8 adeti ise Çavuş bucağına bağlıdır.
Araştırma; Nuzumla (Yaylacık) köyü ve çevresindeki Ketenli (Çalman) kasaba¬sı, Mesudiye köyü ve Yeşildere köylerinde sürdürülmüştür. Ketenli (Çalman) kasabası Seydişehir'in 30 km kuzeydoğusunda, Nuzumla (Yaylacık) köyü 38 km kuzeydoğu¬sunda, Mesudiye köyü 42 km kuzeydoğusunda ve Yeşildere köyü 55 km kuzeydoğu¬sunda bulunmakta ve bir çizgi üzerinde birbirini izlemektedirler (Bkz. Harita No: 2).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder