18 Ekim 2011 Salı

Yatak Halılarının Kullanıldığı Yerler


Türk dokuma sanatında dokuma ürünlerin fonksiyonel özellikleri çok geniş bir kapsamda ele almabilir. Anadolu insanı ihtiyacı olan her türlü eşyayı elindeki imkan­ları kullanarak dokuma yolu ile elde etmiş, bu da dokuma çeşitlerinin artmasına neden olmuştur. Türk dokuma sanatı sınıflandırılırken kullanım, amacının da göz önünde bulundurulması bu sebeptendir.
Halı dokuma sanatında bugüne kadar belirlenebilen kullanım amaçlan çok çe­şitlidir. Bunlar; taban, sedir, kenar, duvar ve karyola, seccade, paspas, yolluk, yastık, heybe halılandır. Her kullanım amacının kendine göre özellikleri bulunmaktadır. Nuzumla ve çevresinde yukanda sıralanan amaçlarla halı dokunmasının yanında yatak halıları da dokunmaktadır. Bu amaçla dokunan halılar çok sınırlı bir bölgede kaldığı için dokuma literatürüne girmemiştir. Yatak halısı; adından ela anlaşılacağı gibi yatak üzerine serilerek ya da yatak kullanmaksızın direk yatmak amaçlı kullanılan halılardır. Anadolu'nun birçok bölgesinde yatakların yün liflerinin bir kılıfa doldurularak elde edildiği bilinmektedir. Yatmak amacı ile bir dokuma ürünün kullanılması yaygın ol­mayan bir uygulamadır. Bu nedenle yörede yapılan yatak halılarının ortaya çıkış sebe­bi ve kaynağı hakkındaki araştırmalarda bir bulgu elde edilememiş, yöre halkı bu ha­lıyı atalarında gördükleri için dokuduklarını belirtmişlerdir.
Yaygılann seçiminde iklim koşullarının oldukça belirleyici olduğu bilinmekte­dir. Halının uzun bırakılan havları ve tüylü yüzeyi yatağın yumuşaklığını sağlamakta, hem de kışın soğuktan koruyarak kullanılan yün iplikler sayesinde yatan kişiyi ısıt­maktadır. Yapılan araştırmada köylülerden alınan bilgilere göre yaz aylarında halı üzerine çarşaf serilerek kullanılmaktadır ve böylece yünün ısıtıcı özelliğinden kaçı- nılmaktadır.
Yatak halıları dokuma esnasında yatak olarak kullanım dışında bir başka amaç güdülmeksizin dokunmaktadır. Köyde farklı boyut ya da tipte yatak halısına rastlan­maması da bunun kanıtıdır. Ancak dokunduktan sonra kullanım esnasında kullanım
amacı değiştirilerek taban halısı olarak kullanılan örneklere rastlanmıştır. Bu halıların havları sonradan makas ile kesilerek kısaltılmış ve taban halısı yapılmıştır (Bkz. Fo­toğraf No: 7).
 
Halıların yatak halısı olduğu renk ve kompozisyon düzeninden, ilme iplikleri­nin kalınlığından ve hav uçlarının düzgün olmamasından anlaşılmaktadır. Ayrıca halı­nın sahibi de bu bilgiyi doğrulamıştır.
Yörede yatağa ihtiyaç kalmamıştır. Köylü tarafından doldurulan yün yataklar dışında, gelişen teknoloji sonucu ortaya çıkan yaylı, pamuk yataklar, koltuklar vb. ih­tiyacı karşılamaktadır. Geleneğin sürdürülmesi açısından dokunan ve gerek duyulan yatak halılarının bu nedenle dokunduktan ve hediye edildikten sonra ne şekilde de­ğerlendirileceği sahibine bırakılmıştır. Yapılan incelemelerde yatak halıları ya gerçek amacı ile kullanılmakta ya da daha çok kullanılmadan saklanmakta ve yeni bir halı dokumaktan ziyade evde büyümekte olan erkek çocuğa verilmek üzere bekletilmekte­dir. Bu iki unsur dışında kalan halılar ise havlan kısaltılarak taban, sedir ve seccade halıları olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder