9 Kasım 2011 Çarşamba

Nuzumla ve Mesudiye Köyü Yatak Halılarında Kullanılan Motifler

Ayak Naaşı: Yatak halılarının kilim örgüsü kısmından ilmeli kısmına geçiş yapılırken, genellikle başlangıç kenarında, bazı örneklerde hem başlangıç hem bitiş kenarında yer almaktadır. Yörede "ayak naaşı" olarak isimlendirilen motif, başlangıç nakışı, kenar süslemesi anlamlarını taşımaktadır. Yanyana üst kısmı açık kareler içine yerleştirilmiş koçboynuzu motifleri ve bu motiflerin üst kısmında karenin açık kıs¬mından çıkan çengeller yer almaktadır (Bkz. Çizim No: 7).
 
- Baklava Motifi: Halılarda genellikle zeminde dolgu motifi olarak kullanılan baklava motifi simetrik ve dengeli bir ifade taşımaktadır. Birbirine eşit döıt kenardan meydana gelen motif geometrik motiflerin en çok kullanılanlanndandır (Bkz. Çizim No: 8).



- Bereket Motifi: Kadın erkek ilişkisini, üremenin ve insan rızkının bol olma¬sını simgeleyen bu motif çeşitli meyve motifleri ve buğday, arpa başaklarını tasvir et¬mektedir. Yatak halılarında merkezdeki çiçek motifinin dört yönüne yerleştirilmiş ola¬rak bulunmaktadır (Bkz. Çizim No: 9).



- Çiçek Motifi (Yıldız): "Renk ve güzellikleri ile insanların daima zevkini ok¬şayan tabiat ürünü çiçek, halı için en elverişli motiftir."  Bütün çeşitleri son derece gelişmiş bir sanat anlayışı ile resmedilen çiçekler bazı dönemlere damgalarını vur¬muşlardır. Figürlerin kırık ve düz çizgilerle ifade edilmesinden doğan anlayışın deva¬mı olarak bitkisel motiflerin köşeli hatlarla ve geometrik tarzda kullanışı ortaya çık¬mıştır. Bu nedenle bitkisel süslemeler tabii halleri ile çok az kullanılmışlardır. "Halı zemini düzenlenirken sekizgenler rozetlere (gül), araya oturtulmuş eşkenar dörtgenler de yıldız şeklindeki çiçeklere transforme olmuşlardır."  Yatak halılarında da geomet¬rik çiçek motifleri zemindeki toplann içinde merkezde ve dolgu motifi olarak kulla¬nılmıştır (Bkz. Çizim No: 10).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder