30 Eylül 2011 Cuma

Halı Deseni 18

Fotoğraf No:23. Başarakavak Kasabası'na ait seccade halısının genel fotoğrafı

Fofograf No:20. Başarakavak Kasabasına ait yastık halısının genel fotoğrafı


Araştnma; Konya ili Seydişehir ilçesine bağlı bugünkü adıyla Yaylacık, halk arasında bilinen eski adı ile Nuzumla köyünde bulunan yatak halılarının tespiti ve ay­rıntılı olarak incelenmesini konu almaktadır.
Yatak halısı; üzerinde yatmak için dokunan ve bu bölgede görülen bir dokuma çeşididir. Bu halılar kullanım özelliklerinden dolayı ortaya çıkan belirgin farklar ile dikkati çekmektedir. Bu dokumaların hav uzunlukları diğer halılara oranla daha uzun bırakılmış, bu özellik halılara tülü görüntüsü kazandırmıştır.
Türk halı sanatı içinde yöresel dokumalara bir örnek oluşturan yatak halıları dokunduğu bölge dışında amacına uygun olarak kullanılmamakta veya tanınmamakta­dır. Yörede çeyiz eşyası niteliğinde dokunmuş olan bu halıların üretimi de bugün bü­yük ölçüde azalmıştır.
Bu nedenle bir araştırma disiplini içinde ele alınan Nuzumla köyü yatak halıları ayrıntılı olarak incelenmiş, Nuzumla'ya komşu yerleşim birimlerinde etkileşim yo­luyla ortaya çıkarılan benzer örnekleri ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca yatak halılarının bugün dokunmama sebepleri üzerinde durulmuş ve bu konuda sonuçlara ulaşılmıştır.
Araştırmanın giriş bölümünde araştırma amacı ve önemi üzerinde durulmuş, kullanılan yöntem belirtilmiştir.
İkinci bölümde Seydişehir ilçesi, Nuzumla köyü ve inceleme yapılan diğer yerleşim birimleri tarihi, coğrafyası, ekonomik durumu, sosyal yaşantısı ve gelenek ve görenekleri açısından ele alınmıştır.
Üçüncü bölümde yatak halılarının teknik, renk, desen ve kullanım özelliklerine değinilmiş, bölgede yapılan araştırmada elde edilen bilgiler, köyler arası karşılaştır­maları yapılarak derlenmiştir.
Dördüncü bölümde Nuzumla ve diğer yerleşim birimlerinden tespit edilen 33 adet yatak halısı örneği geliştirilen gözlem formları aracılığı ile ayrıntılı olarak ince­lenmiş ve yöreleri temsil eden örneklerin çizimleri yapılmıştır. Elde edilen veriler tablolara işlenerek frekans dağılımları çıkarılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Araştırmanın son bölümünde yazılı ve canlı kaynaklardan elde edilen bilgiler ve grafik verilerinden bir sonuca ulaşılarak, yatak halılarının günümüzde bulunduğu ko­num, halı ticarethaneleri açısından geçerliliği ve geleceğe aktarılması yolunda alına­cak önlemler belirtilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder