14 Eylül 2011 Çarşamba

Halı Deseni 15

Halı dikdörtgen formunda mihraplı kompozisyonla
düzenlenmiş bir seccadedir.
Orta Zemin: Orta zeminin mihrap bölümünde iki üçgen köşelik yer almaktadır. Sapları kıvrık iri pençeli yaprak motifleri simetrik olarak üçgenlerin içine yerleştirilmiştir. Ayaklık bölümü içten ve dıştan diagonal çizgilerle çevrelenmiş üçgen biçimi ile oluşturulmuştur.
Orta hat boyunca birbirinin tekrarı olan üç motif sıralanmaktadır. Ters simetrik çengellerle sonuçlanan dışa dönük üçgenler ve yanlarda kanca uzantıları bulunan motifin orta hattı ters dönük okvari biçimdedir. Uçlarında birbirine dönük kancalar yer almaktadır.
Orta zemin iç taraftan ince diagonal çizgilerle çevrelenmiştir.
Bordur: Halının bordürü iki iç sedef, bir büyük su ve bir dış sedeften oluşmaktadır.
îç sedeflerin birincisinde mine çiçeği dolgulu diagonal sıralanmış yaprak motifi, yıldız çiçeği motifi ile atlamalı tekrar edilmektedir.
İkinci iç sedefte köşeli zikzag çizginin arasında kullanılan yaprak ve tomurcuktan oluşan motif bir düz bir ters tekrar edilmektedir.

Büyük su iki motiften oluşmaktadır. Bu motiflerin birinde, dört çiçek motifi ince çubuklarla birbirine kare form içinde tutturulmuştur. Diğer motifte kenarları çentikli kare formu içinde baklava dilimi biçimi yer almaktadır. Etrafına küçük çiçek motiflerinin yerleştirildiği çiçek motifi merkezde bulunmaktadır. Bu iki motif atlamalı tekrar edilmektedir.
Dış sedefte karanfil çiçeği, yaprak dal ve tomurcuğundan oluşan motif bir düz bir ters tekrar edilmektedir.
Halının kısa kenarlarında kullanılan bordür içinde yaprak, dal ve tomurcuk motifleri yerleştirilen beşgen formlarla oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder