12 Eylül 2011 Pazartesi

Halı Deseni 14








Halı mihraplı kompozisyonla düzenlenmiş dikdörtgen formunda bir seccadedir.
Orta Zemin: Alınlık ve ayaklık bçlümlerinin bulunduğu orta zemin kırmızı renklidir. Halının mihrabını oluşturan alınlık bölümü iki üçgenvari köşelikten oluşmuştur. Ortasında ise çift taraflı kanca uzantısı vardır. Köşeliklerin iç kısmında serpme çiçek motifleri yer almaktadır. Mihrabın ortasına bir çiçek motifi yerleştirilmiştir.
Ayaklık bölümü içten ve dıştan ince verev çizgilerle çevrelenen üçgen biçimi ile oluşturulmuştur. Orta zemini iç kısımdan ince diagonal çizgiler, dıştan iki renkli düz çizgi çevrelemektedir.
Bordur: Halının bordürü bir iç sedef, bir büyük su ve bir dış sedeften oluşmaktadır.
îç sedefte zemin beyazdır. Diagonal sıralanan yaprak motifi, çiçek motifi ile atlamalı tekrar edilmektedir.
Büyük suda zemin rengi kırmızıdiT. Dört çiçek motifi kare form içinde ince çubuklarla birbirine tutturulmuştur. Bu bordürde kullanılan diğer motif; eşkenar dörtgen biçimi içine merkeze bir çiçek,

etrafına serpme çiçek motifleri yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Eşkenar dörtgen biçimi kenarları çentikli kare form içine yerleştirilmiştir. İki motif atlamalı tekrar edilmektedir.
Dış sedefte köşeli zikzag çizginin aralarında kullanılan motif, yaprak ve tomurcuktan oluşmaktadır. Bir düz bir ters tekrarlanarak sıralanmıştır.
Halının kısa kenarlarında kullanılan bir başka bordürde beşgen formlar içinde yaprak, dal ve tomurcuk motifi kullanılmıştır. Beşgenler seyrek bir biçimde tekrar edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder