Seydişehir ve çevresi tarih öncesi devirlerde Hititlere ait önemli bir yerleşim merkezidir. "Karacalarbağı güneyinde bulunan eski Tekke köyü, Ilıca'nın kuzeyindeki Vervelit şehri harabeleri, ilk çağların kalıntılarıdır. Romalılar devrinde Seydişehir'de Hamamedisler yaşamıştır. Asartepe ve Yeniceköyü yerleşmenin arkeolojik sahalarıdır."
1301'de Seyyid Harun adlı bir bilgin Seydişehir'e yerleşerek Romalılardan kalma yıkıntılardan getirdiği taslarla camii ve mescit, medrese ve türbe yaptırmıştır. 1318'de şehri ele geçiren Eşrefoğullanndan Mehmet Bey, Seyyid Harun'un şehre verdiği emeklerden dolayı buraya "Seydişehir" adını vermiştir.
Eşrefoğullanndan Hamidoğullarına geçen şehir ilk defa 1381 'de I. Murad tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Zaman zaman Karamanoğullan ve Osmanlılar arasında el değiştiren Seydişehir 1467'de Fatih'in Karaman seferinden sonra tamamen Osmanlılara ait bir yerleşim birimi haline gelmiştir.
"Şemseddin Sami, Seydişehir'i şöyle anlatır; "Konya vilayeti Merkez Sanca- ğı'na bağlı kaza merkezi bir kasabadır. 100'ü Ermeni geri kalanı Müslüman olmak üzere 4500 nüfusu vardır. Kaza 43 köyden oluşur. Merkezdeki 100 Ermeni dışında kazanın 26.813 nüfusunun tümü Müslüman'dır. Yetiştirilen buğday, arpa, yulaf, burçak yerel gereksinimi karşıladıktan başka dışarıya da satılır. Ancak yolların elverişsizliği bu satışı kısıtlamaktadır. Kaza sınırları içinde 58 camii ve mescid, 4 medrese, 4 han, 2 hamam, 303 dükkan vardır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder