31 Ağustos 2011 Çarşamba

Halı Deseni 8





Örnek No Fotoğraf No ÇtZtm No İnceleme Tarihi İlgili Kolleksiyon Kolleksiyonun Açık Adresi Kolteksiyondaki Yeri Kolleksiyona Geliş Biçimi Tarihlendirme Bugünkü Durumu Cinsi Boyutlar

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Halı Deseni 7


; Dikey tezgahta kirkit, bıçak ve makas kullanılarak dokunmuştur.
: Atkı, çözgü ve ilme ipliklerinde yün iplik kulla­nılmıştır.
; Kimyasal boya kullanılmıştır.
: Gördes düğüm tekniği ile düğümlenmiştir.
: Kırmızı, krem, beyaz, yaprak yeşili, açık yağ yeşili, petrol yeşili, yanık kahverengi, siyah, gri, pembe, açık mavi, boncuk mavi, lacivert renkli iplikler kullanılmıştır.
; Bitkisel Bezeme; karanfil çiçeği, yaprak, dal ve to­murcuğu, çiçek ve yaprak motifleri, Geometrik Bezeme; kare, üçgen, baklava dilimi biçimleri, düz, diagonal ve kırık çizgiler, Nesneli Bezeme; çengel ve yıldız biçimi konu olarak seçilmiştir.
: Bitkisel motifler natüralist ve anti-natüralist, geo­metrik birimler soyut bir yaklaşımla biçimlendirilmiştir.
: Halı dikdörtgen formlu mihraplı bir seccadedir.
Orta Zemin; Alınlık ve ayaklık bölümlerinin bulunduğu orta zemin kırmızı renklidir. Halının mihrabını oluşturan alınlık bölümü iki üçgen köşelikten oluşmuştur. Ortasında ise çift taraflı kanca uzantısı vardır. Köşeliklerde uçları diagonal çizgili ve sapları kıvrık simetrik yerleştirilmiş üçer adet yaprak motifi yer almaktadır.
Ayaklık bölümünde ise ortada dolgulu bir üçgen biçimi yer almaktadır. Orta zeminin iç kısmı

verev ve simetrik yerleştirilmiş ince çizgilerle dolgulanmıştır.
Bordur: Halının bordlirü iki iç sedef, bir büyük su ve bir dış sedeften oluşmuştur.
İç sedefte zemin boncuk mavisi ve lacivert renklidir. Dolgulu ve iri pençeli yaprak motifi bağlantılı olarak bir düz bir ters tekrar edilmektedir.
İkinci iç sedefte köşeli zikzag çizgilerin arasında yer alan tomurcuk ve üç parçalı yapraktan oluşan motif bir düz bir ters sistemde tekrarlanmaktadır. Zemin beyazdır.
Büyük suyu oluşturan iki motiften birincisinde kenarları çentikli kare formunun içinde yer alan baklava dilimi biçimi içine bir büyük ve serpme küçük çiçekler yerleştirilmiştir.
İkinci motifte dört adet çiçek motifi ince çubuklarla birbirine kare formu içinde bağlanmışlardır. İki motif birbirine bağlantılı olarak atlamalı tekrar edilmektedir. Zemin kırmızıdır.
Dış sedefte karanfil çiçeği, yaprak, dal ve tomurcuğundan oluşan motif bir düz bir ters tekrar edilmektedir. Dış sedef her iki yanından ince bir su ile çevrelenmektedir.

27 Ağustos 2011 Cumartesi

Halı Deseni 6




Dikey tezgahta kirkit, bıçak ve makas kullanılarak dokunmuştur.
; Atkı, çözgü ve ilme ipliklerinde yün iplik kulla­nılmıştır. ; Kimyasal boya kullanılmıştır. : Gördes düğüm tekniği ile düğümlenmiştir. : Kırmızı, şeker pembe, açık mavi, boncuk mavi, la­civert, yaprak yeşili, koyu yağ yeşili, kızıl kahverengi, yanık kahverengi, saman sarısı, gri, beyaz, turuncu renkli iplikler kullanılmıştır. : Bitkisel Bezeme; papatya, yıldız çiçeği, yaprak, çiçek ve tamurcuk motifi,
Geometrik Bezeme; üçgen biçimi, düz, diagonal, kırık ve zikzag çizgiler,
Nesneli Bezeme; kanca biçimi konu olarak seçilmiştir.
Bitkisel motifler natüralist ve anti-natüralist, geo­metrik birimler soyut bir yaklaşımla biçimlendirilmiştir. : Hah dikdörtgen formunda mihraplı kompozisyonla düzenlenmiş bir seccadedir.
Orta Zemin: Kırmızı renkli orta zeminde, mihrapta alınlık, alt kısa kenarda ise ayaklık bölümleri bulunmaktadır. Alınlık ortada çifte kancalı uzantısı bulunan geometrik bir biçimle ortadan ikiye bölünmüştür, iki yanında üçgeııvari bir biçim alan köşeliklere, uçları diagonal çizgili, saplan kıvrık üçer adet yaprak motifi yerleştirilmiştir.
Ayaklık bölümünde, kısa kenarın iç kısmında tam ortada yer alan dolgulu bir üçgen biçimi yer


almaktadır. Orta zemin iç kısmından verev ince çizgilerle çevrelenmiştir.
Bordür: Halının bordtirii üç adet iç sedef, bir büyük su ve bir dış sedeften oluşmuştur. İkinci iç sedef ve büyük su genişlikleri birbirine yakındır. îlk iç sedef ince verev çizgilerin tekrarlanması ile oluşturulmuştur. Zemin yaprak yeşili, çizgiler turuncudur.
İkinci iç sedefte lacivert ve mavi renkli zemin üzerinde alternatif renkli yıldız çiçekleri aralıklı ve düz tekrarlanmaktadır.
Üçüncü dış sedefte zemin beyazdır. Köşeli zikzagların arasına yerleştirilen üç parçalı yaprak ve uçlarında yer alan tomurcuktan oluşan motif bir düz bir ters tekrar edilmektedir.
Büyük suda zemin kırmızıdır. İçleri dolgulu ve pençeli iri yaprak motifleri bağlantılı olarak bir düz bir ters tekrarlarla sıralanmaktadır.
Dış sedefte zemin rengi laciverttir. Alternatif renkli papatyalar düz olarak sıkça tekrar edilmiştir.
Halının kenar suyu zikzag çizgilerden oluşmuştur.

25 Ağustos 2011 Perşembe

Halı Deseni 5



: 26x29
; Dikey tezgahta kirkit, bıçak ve makas kullanılarak dokunmuştur.
: Atkı, çözgü ve ilme ipliklerinde yün iplik kullanıl­mıştır.
; Kimyasal boya kullanılmıştır.
: Gördes düğüm tekniği ile düğümlenmiştir.
; Kiremit kırmızısı, taba, lacivert, beyaz, kırmızı, koyu yağ yeşili, yaprak yeşili, turuncu, krem, saman sarısı, açık mavi, boncuk mavi, gece mavisi renginde iplikler kullanılmıştır.
: Bitkisel Bezeme; karanfil çiçeği, yaprak, dal ve to­murcuğu, mine, yıldız çiçeği, dört yapraklı yonca, çiçek ve yaprak motifi,

Geometrik Bezeme; üçgen, kare, sekizgen biçimi, düz ve kırık çizgiler.
Nesneli Bezeme; yıldız biçimi konu olarak seçilmiştir.
: Bitkisel motifler natüralist ve anti-natüralist, geo­metrik birimler soyut bir yaklaşımla biçimlendirilmiştir.
; Halı tam raport özelliği gösteren kompozisyonla düzenlenmiş dikdörtgen formda bir duvar halisidir.
Orta Zemin: Kiremit kırmızı olan orta zeminde birbirinin tekrarı olan üç motif ve kenarlarını tamamlayan köşelikler bulunmaktadır. Sekizgen form içinde yer alan eşkenar dörtgen çiçek motifi ile dolgulanmıştır. Eşkenar dörtgen kenarları çentikli kare biçimi içine yerleştirilmiştir. Sekizgenin alt, üst ve yan kenarlarında büyük, ara kenarlarında küçük olmak üzere sekiz adet kare formu yer almaktadır. Büyük kareler birer adet dört yapraklı yonca ve küçük üçgenlerle dolguludur. Küçük karelerde ise dört yapraklı yonca motifi kendi başına kullanılmıştır.
Köşelikler üçgen biçimindedir. Üçgenin düz kenarları, kısa ve uzun kenarlarda paraleldir. Üçgenler basamaklı sıralanan alternatif renkli küçük karelerden oluşturulmuştur.
Borâür: Halının bordürü bir iç sederf, bir büyük su ve bir dış sedeften oluşturulmuştur. Sedef ve büyük su genişlikleri birbirine yakındır.
İç sedef verev hat üzerine dizilmiş basamaklı küçük kare biçimlerinin orta ters simetrik sistemde yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Aralarda çiçek motifi yer almaktadır.

Büyük su iki motiften oluşmaktadır. Bunlardan birincisi diagoııal sıralanmış içinde mine çiçeklerinin yer aldığı orta ters simetrik sistemde yerleştirilmiş, iri yaprak motifleridir, ikinci motif ise yıldız çiçeğidir, tki motif atlamalı olarak tekrar edilmektedir.
Dış sedefte karanfil çiçeği, yaprak, dal ve tomurcuğundan oluşan motif bir düz bir ters tekrar edilmektedir.
Halının kenar suyu zikzag çizgilerle oluşturulmuştur.
Eserle İlgili Notlar                   : Halının orta zemininde kullanılan motifin ortası yö­
rede "Göbek", küçük kareler "Üzlük", büyük kareler "Ayna" tabir edilmektedir. Motifin tümü "Top Çiçek" olarak adlandırılır. Köşeliklere verilen isim "Çörek"'tir. İç sedefte kullanılan motife "Şapdal" denilmektedir.

23 Ağustos 2011 Salı

Halı Deseni 4


Bu halının en güzel özelliğinden bir tanesi tasarımıdır, niye diye sorarsanız tasarımı çok özeldir. Kutu dizaynı ve geçişleri ile kendini gösteren halı gerçekten 4-4 lük bir desen yapısına sahiptir. Yün yapısı olarak ise %100 yündür.

21 Ağustos 2011 Pazar

Halı Deseni 3







 Bitkisel Bezeme; yaprak motifi. Geometrik Bezeme; üçgen biçimi, düz, zikzag ve kırık çizgiler,
Nesneli Bezeme; çengel, ok biçimi ve kanca konu olarak seçilmiştir.
Bitkisel motifler natüralist ve anti-natüralist, geo­metrik birimler soyut bir yaklaşımla biçimlendirilmiştir.
: Halı Vi raport özelliği gösteren kompozisyonla dü­zenlenmiş dikdörtgen formunda bir heybedir.
Orta Zemin: Orta zemin kiremit kırmızısı rengindedir. Göbekte ters simetrik dört üçgen biçimi ve ortasında uçları içe dönük alt ve üst kenarları çengellerle içe kıvrılmış ok biçimi bulunmaktadır. Üçgenler alt kenarlardan üste doğru yükselen ve birbirine dönük iri çengellerle sonuçlanmaktadır. Yanlara doğru ise çifte kancalı uzantılar mevcuttur.
Bordûr: Halının bordürü bir büyük su ve bir dış sedeften oluşmaktadır. Büyük suda zemin kahverengidir. Köşeli zikzaglar arasında yer alan üç parçalı yapraktan oluşan motif bir düz bir ters tekrar edilmektedir.
Zemini turuncu olan dış sedef zikzag çizgilerle oluşturulmuştur.

19 Ağustos 2011 Cuma

Halı Deseni 2




Halı % raport özelliği gösteren bir kompozisyonladüzenlenmiş dikdörtgen formda mihrapsız seccadedir.
Orta Zemin: Kiremit kırmızısı renginde olan orta zeminde birbirinin aynısı olan iki motif bulunmaktadır. Motiflerin ortasında baklava dilimi biçimi kare formu içinde yer almaktadır. Bu motif sekiz köşeli yıldız biçimi içine yerleştirilmiştir. Basamaklı eşkenar dörtgen biçimi ile çevrelenmiştir. Motif orta simetri sisteminde yerleştirilen çengellerle sonuçlanmaktadır.
Bordur: Halının bordürü bir büyük su ve bir dış sedeften oluşmaktadır. Büyük su ve dış sedef kalınlıkları birbirine çok yakındır.
Büyük su iki motiften oluşmaktadır. Bunlardan biri diagonal yerleştirilmiş, ortasında iki edet mine çiçeğinin bulunduğu iri yaprak motifidir. Yapraklar kısa kenarların ortasında birleşerek V biçimi almışlardır. Orta ters simetrik bir sistemde sıralanmaktadır. Diğer motif ise yıldız çiçeğidir. Bu iki motif atlamalı olarak tekrar edilmektedir.
Dış sedefi oluşturan motif karanfil çiçeği, yaprak, dal ve tomurcuğundan oluşmaktadır. Halının kısa ve uzun kenarları boyunca bir düz bir ters tekrar edilmektedir. Büyük su ve dış sedef arasındaki geçişte iki renkli ince bir su kullanılmıştır. Aynı su bordürün dış çevresini de dolaşmaktadır.

Eserle İlgili Notlar                  : Halıma orta zemininde kullanılan motif yörede "Yas­
tık Gölü" olarak tanımlanmaktadır. Büyük suda kullanılan motife "Kurtlu Boz Su veya Sille Suyu", dış sedefte kullanılan motife "Kara Su" denilmektedir.

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Seccade Deseni


Seccade olarak kullanılmaktadır.
Kendisi dokumuştur.
6 yıllık
İlk hali gibi
Seccade